Kliniek voor Dubbeldiagnose - Forensische Zorg
Beschrijving van de afdeling
Doelstelling
- Als psychiatrisch ziekenhuis zorgen we in eerste instantie voor de begeleiding en behandeling van de psychiatrische problematieken.
- Daarnaast voorziet ons maatschappelijk assistent de nodige begeleiding met betrekking tot het sociaal-juridisch dossier.
- Verder hechten we veel belang aan de resocialisatie binnen en buiten het ziekenhuis volgens de principes van de Community Reinforcement Approach (CRA). Dit is een wetenschappelijke manier van werken uit de verslavingszorg. Dit model werkt met doelen op verschillende levensdomeinen die een leven zonder middelen opnieuw de moeite waard maken.
Voor wie is onze afdeling en voor wie niet.
Wij richten ons tot volwassenen met een low-risk interneringsstatuut, die een psychiatrische problematiek hebben in combinatie met middelenmisbruik en/of -afhankelijkheid.
Om een optimale werking van onze afdeling te behouden, komen volgende personen niet in aanmerking:
- Mensen met een agressieproblematiek die het samenleven in groep moeilijk maken
- Personen met een medium-/high- risk interneringstatuut (indien er een succesvol traject is afgelegd in een daarvoor voorziene instelling kan een aanvraag wel worden besproken.)
- Mensen met een verstandelijke beperking
- Mensen met psycho-organische stoornissen
Hoe verloopt de behandeling op de afdeling?
De behandeling
De patiënt wordt individueel opgevolgd door de arts, psycholoog, therapeut en verpleegkundige.
Er wordt een middelenvrij leefklimaat beoogd dat toelaat de achterliggende problematiek te verkennen en te behandelen.
Er wordt een gericht therapieprogramma aangeboden bestaande uit bewegingstherapie, creatieve therapie, ergotherapie, muziektherapie, individuele en groepstherapie.
Daarnaast wordt er ook gewerkt met groepsdynamiek binnen het dagdagelijkse leven op de afdeling.
Medicamenteuze behandeling wordt opgevolgd door de arts. Op indicatie en in overleg met de patiënt wordt psychofarmaca en substitutiemedicatie voorgeschreven.
Er is de mogelijkheid tot gesprek met de context (familie, vrienden, vertrouwenspersoon) mits toestemming van de patiënt en na teamoverleg.
De afdeling: Dubbel Diagnose Forensische unit (DD-FOR)
De afdeling bestaat uit een A- en B-kant. Het accent van de A-kant ligt bij acclimatiseren, stabiliseren en motiveren. De B-kant focust op resocialisatie met het oog op terugkeer naar de maatschappij.
De afdeling is een gesloten unit met een opnamecapaciteit van 19 bedden.
Uitgangsregeling: gradueel krijgt de patiënt meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Dit wordt in samenspraak met het team regelmatig geëvalueerd.
Teamsamenstelling
Het team bestaat uit de psychiater, hoofdverpleegkundige, twee psychologen, maatschappelijk assistent, therapeuten en verpleegkundige equipe. De behandelend psychiater is de eindverantwoordelijke voor de behandeling. Elke patiënt krijgt minimum één volgverpleegkundige toegewezen en wordt begeleid door één van de psychologen. Hierdoor is het mogelijk wekelijks een consultatiemoment te voorzien.
Wie kunnen wij contacteren?
Opnameaanvraag en intake
De opnameaanvraag kan gesteld worden door justitiële diensten of door de patiënt zelf. De aanvraag gebeurt bij voorkeur schriftelijk t.a.v. het directiesecretariaat. U kan hiervoor gebruik maken van ons contactformulier.
Volgend op deze aanvraag, zullen wij de nodige documenten bij verscheidene instanties opvragen om een grondige screening mogelijk te maken. Na dit screeningsproces wordt u geïnformeerd tot de mogelijkheid voor een intake. Deze wordt besproken op het intaketeam vooraleer beslist wordt of iemand in aanmerking komt voor een opname.
Foto's van kliniek dubbeldiagnose - forensische zorg
Contacteer ons
U kunt het contactformulier invullen of contact opnemen via onderstaande gegevens.
Oostveldstraat 1
9900 Eeklo