Hospitalisatie

Hebt u te maken met psychiatrische problemen en zoekt u professionele hulp? Afhankelijk van uw behoeften en uw situatie bestaan er verschillende opnamemogelijkheden.

Op welke manieren kan u gehospitaliseerd worden in ons ziekenhuis?

  • een residentiële opname of hospitalisatie: u verblijft 24u per dag in het ziekenhuis
  • een daghospitalisatie: u verblijft enkele dagen per week van 9u00 tot 16u00 in het ziekenhuis
  • een nachthospitalisatie : u komt ’s avonds naar het ziekenhuis en blijft er tot de volgende ochtend

Hoe verloopt een residentiële opname?

U wordt onthaald door een verpleegkundige die uw vragen beantwoordt. In de loop van de opname wordt samen met u een behandelplan op maat opgemaakt. Er volgen tijdens het verloop van uw behandeling regelmatig evaluaties en bijsturingen.

Wat gebeurt er tijdens de opname?

U wordt behandeld door het multidisciplinaire team onder leiding van de arts. De behandeling verloopt in opeenvolgende stappen: opname en stabilisatie, ontmoeting, diagnosestelling, opstart behandeling.

We gaan dieper in op de aanwezige problemen via een therapeutisch aanbod: gespecialiseerde behandeling, farmacotherapie (behandeling met geneesmiddelen), psychotherapie... We trachten uw eigen kracht te versterken en betrekken uw familie en omgeving bij het traject.

In de laatste fase bereiden we uw terugkeer naar de maatschappij voor. Dan focussen we op de levensgebieden die extra ondersteuning vragen om uiteindelijk tot herstel te komen.

Nachthospitalisatie

Wat houdt nachthospitalisatie in?

Bij nachthospitalisatie komt u ’s avonds in het ziekenhuis aan en verblijft u er tot de volgende ochtend. Wij passen de behandeling aan in functie van uw aanwezigheid.

Voor wie is nachthospitalisatie bestemd?

Nachthospitalisatie wordt onder meer aangeboden voor volwassenen die gaan werken of studeren. Ook ouderen die perfect autonoom kunnen functioneren en uitkijken naar een tijdelijke psychiatrische opvang kunnen er gebruik van maken.

Ondervinden u en het team dat de nachthospitalisatie niet volstaat, dan kan u altijd overschakelen naar daghospitalisatie of een residentiële hospitalisatie.

Welke patiënten kunnen bij ons terecht voor nachthospitalisatie?

Meer weten over een opname in de nachthospitalisatie?

U wordt onthaald door een verpleegkundige die u verder helpt. Uw behandelplan op maat wordt regelmatig aangepast in functie van uw situatie en behoefte.

Lees verder op onze pagina opname.

Hospitalisatie wordt aangeboden voor:

Volwassenen en jongvolwassenen met

Ouderen

Ouderen vanaf 60 jaar met psychische problemen naar aanleiding van de volgende levensfase of met een reeds gekende psychiatrische problematiek.

Hospitalisatie op maat van de patiënt

Een residentiële opname of hospitalisatie kan plaatsvinden binnen verschillende van onze afdelingen en is afhankelijk van de zorgvraag.

De hospitalisatie van volwassenen kan plaatsvinden in onze Kliniek voor Opname en Behandeling Volwassen (OBV). Kwam de volwassenen naar aanleiding van een middelengebruik in contact met het gerecht, dan zal deze zorgopname doorgaan in de afzonderlijke Kliniek voor Dubbeldiagnose Forensische Zorg.

Ouderen kunnen terecht in onze Kliniek voor Opname en behandeling Ouderen (OBO) of de gespecialiseerde Kliniek SP voor mensen met dementie.

Jongvolwassenen die geconfronteerd worden met middelengebruik vinden gespecialiseerde hulp in onze Kliniek voor Dubbeldiagnose.