Onze kernopdracht

Initiatief Beschut Wonen De Wende (IBW) streeft in de begeleiding van de bewoners, ongeacht hun oorsprong, geslacht, overtuiging of financiële draagkracht, naar

  • een betere kwaliteit van leven
  • een zo zelfstandig mogelijk functioneren
  • een zo groot mogelijke maatschappelijke integratie
  • een zo maximaal mogelijke eigen verantwoordelijkheid
  • kleinschaligheid, kwaliteitsvolle en betaalbare huisvesting bij nood aan een woonaanbod
  • participatie op individueel, groeps-, bestuurlijk en macroniveau (landelijk niveau)
  • continuïteit in het zorgaanbod

In samenspraak met de bewoner heeft de begeleiding de gepaste aandacht voor de omgeving van de bewoner (gezin, familie, werk). In de begeleiding zoekt men naar een evenwicht tussen enerzijds de individuele (en groeps-)noden en anderzijds de afspraken en richtlijnen van deze specifieke woonvorm.

Opdrachtverklaring De Wende beschut wonen Eeklo

Onze missie

IBW “De Wende” begeleidt personen met een ernstige en langdurige psychiatrische problematiek.

Ze rekent het tot haar basisopdracht in te staan voor de begeleiding, activering, rehabilitatie en indien nodig huisvesting van bewoners. Hierbij wordt aandacht besteed aan het handhaven of verbeteren van hun levenskwaliteit en zelfzorgvermogen. Hiertoe wordt samengewerkt met verschillende partners zodat mogelijkheden kunnen aangeboden worden die verder reiken dan de basisopdracht.

Om deze basisopdracht te vervullen, wordt een woon- en/of trajectbegeleiding op maat uitgewerkt. Zelfstandigheid, veiligheid, inspraak, responsabilisering en aandacht voor privacy staan centraal.

Een multidisciplinaire en geïntegreerde benadering ligt aan de basis van de werking. Dit impliceert een organisatieklimaat van openheid, transparantie en directe communicatie. Kwaliteit van begeleiding impliceert ook een wederzijdse bevraging en ontplooiing van alle medewerkers, inclusief aandacht voor gerichte opleidingen en vorming. IBW De Wende kan zo een beroep doen op recente wetenschappelijke inzichten én kritisch blijven ten opzichte van maatschappelijke evoluties.

De begeleidingsopdracht is tevens geïnspireerd door de christelijke traditie van de Congregatie van de Zusters van de H. Philippus Neri. IBW De Wende staat open voor alle bewoners, ongeacht hun maatschappelijke positie, hun filosofische of religieuze overtuiging.

Onze organisatievisie

  • Het IBW De Wende is een open transparant huis dat zich onderscheidt door kleinschaligheid.
     
  • Het IBW De Wende biedt een gedifferentieerde, multimodale begeleiding aan rekening houdend met de mogelijkheden van de bewoner en realiseert dit met competente medewerkers, binnen de beschikbare middelen.
     
  • De dienstverlening van het IBW De Wende begeleidt volwassenen met een ernstige en langdurige psychiatrische problematiek in functie van de sociale inclusie van de bewoner in de maatschappij. Hiervoor worden samenwerkingen met diverse actoren werkzaam in de domeinen van activering en rehabilitatie uitgewerkt.
     
  • In het streven naar optimale kwaliteit en bewonersveiligheid engageren medewerker en bewoner zich tegenover elkaar.

Een klimaat van samenwerking stimuleert het opnemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid en versterkt de attitude om voortdurend te leren in ons klantgericht werken.

Onze visie op hulpverlening

Met deze visie willen we toelichten waar het IBW De Wende op langere termijn wil staan. Ze sluit aan bij de missie van het IBW De Wende en wordt verder opgevolgd in de strategische en operationele doelstellingen.

Begeleiding bieden

  • Het IBW De Wende biedt een begeleiding in een individuele woning enerzijds en in hedendaags ingerichte, comfortabele en veilige gemeenschapswoningen en –studio’s anderzijds.

Gewone maatschappelijke context

  • Het IBW De Wende ondersteunt bewoners met een ernstige en langdurige psychiatrische problematiek in hun gewone maatschappelijke context. Bij opname beschikt de bewoner over de basis aan ADL- vaardigheden (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen).

Meer levenskwaliteit en groter zelfzorgvermogen

  • De ondersteuning is erop gericht de bewoner te helpen diens levenskwaliteit en zelfzorgvermogen zo groot mogelijk te laten zijn. Op intrapsychisch niveau worden vaardigheden aangeleerd waardoor de bewoner beter en autonomer in staat is met zijn psychiatrische problematiek om te gaan (zelfreflectie, terugvalpreventie, psycho-educatie, therapietrouw, verwerkingsvaardigheden (‘coping’ of kunnen omgaan met), sociale vaardigheidstraining).

    Op interpersoonlijk niveau is de ondersteuning erop gericht de bewoner te helpen de activiteiten en participatie in de maatschappij zo groot mogelijk te laten zijn, ten einde zowel persoonlijk als maatschappelijk tot tevredenheid te kunnen functioneren in woon-, werk- en andere milieus van zijn keuze. In situaties waarbij het vergroten van de activiteiten en participatie niet reëel is, richten we ons op het behoud van het bereikte niveau van functioneren op de verschillende levensdomeinen.

Zorg op maat

  • Hiervoor wordt een bewonersgerichte zorg gehanteerd waarin zorg op maat en continuïteit van zorg centraal staan. De vraag van de bewoner zelf is het vertrekpunt van de werking. Ontvoogding, participatie en empowerment zijn hierbij de centrale sleutelbegrippen.

Individueel begeleidingsplan

  • De relatie tussen bewoner en begeleiding wordt gekenmerkt door overleg en respect van de eigen levenssfeer vanuit een gelijkwaardig perspectief. De begeleiders helpen in het zoeken naar evenwicht tussen ‘groei’ stimuleren en beperkingen ‘aanvaarden’. Dit vraagt van de begeleiding een mentaliteit van solidariteit met de bewoners om hun wensen en doelen centraal te stellen. De doelstellingen worden geformuleerd in het individueel begeleidingsplan waarin eveneens het begeleidingsproces wordt beschreven.
     
  • Het begeleidingsproces richt zich niet enkel op de bewoner maar ook op zijn sociaal netwerk en zijn milieu. Waar gewenst maakt dus ook de ondersteuning van familie en andere belangrijke steunfiguren deel uit van het begeleidingsproces. Dit begeleidingsproces wordt op regelmatige tijdstippen geëvalueerd en bijgestuurd.

Samenwerkingen met derden

  • Daarnaast richt de begeleiding zich op het mogelijk aanpassen van het sociale netwerk en de maatschappelijke context aan de noden van de bewoner. Hiertoe wordt nauw samengewerkt met andere professionele actoren vanuit de reguliere en / of geestelijke gezondheidszorg én met mantelzorgers ten einde een continuïteit te bereiken.

Analyse en evaluatie

  • Ondanks de mogelijkheid tot langdurige begeleiding en huisvesting behoort analyse van de ontslagperspectieven eveneens tot de opdracht van IBW De Wende. Hierbij wordt rekening gehouden met de evolutie van de individuele mogelijkheden van de bewoner en de mogelijkheden tot continuering van zorg in de maatschappij.